Υποψίες για νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Aφγανιστάν

Υποψίες για νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Aφγανιστάν.
H ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν αναβλήθηκε, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη,  για «πολλές ημέρες» με φόντο τη...
διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με τις υποψίες περί εκλογικής νοθείας οι οποίες απειλούν να εκτροχιάσουν την πρώτη δημοκρατική μετάβαση στην χώρα.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών δεν θα δημοσιευτούν την 1η Ιουλίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, ανακοίνωσε η ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, η οποία εξήγησε ότι θα ήθελε να επαληθεύσει τις επιπλέον ψήφους. Στις εκλογές της 14η Ιουνίου αναμετρήθηκαν δύο πρώην υπουργοί, ο Άσραφ Γάνι και ο Αμπντουλά Αμπντουλά, που θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος αφού είχε επικρατήσει με μεγάλη διαφορά κατά τον πρώτο γύρο, 45% έναντι 31,6% των ψήφων) έναντι του Γάνι.

Ο Αμπντουλά ανακοίνωσε έπειτα ότι απορρίπτει τα αποτελέσματα καταγγέλλοντας εκτεταμένη εκλογική νοθεία προκειμένου να ευνοηθεί ο αντίπαλός του, που έχει εκφράσει την εκτίμηση πως έχει κερδίσει με διαφορά ένα εκατομμύριο και πλέον ψήφους. Η εκλογική επιτροπή εξήγησε σήμερα ότι θέλει κατ’ αρχάς να «διαβεβαιώσει για την ικανοποιητική διαφάνεια» της εκλογικής διαδικασίας σε περίπου 2.000 εκλογικά κέντρα (από ένα σύνολο 6.000) για την οποία διατυπώθηκαν υποψίες περί νοθείας.

«Έχουμε ήδη αρχίσει να εξετάζουμε τις ψήφους» και «ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε την επαλήθευση» την Παρασκευή, γεγονός που θα επιτρέψει να ορίσουμε ταχύτατα «μία νέα ημερομηνία» για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος της επιτροπής, η Σαρίφα Ζουρμάτι.

«Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, άλλες ψήφοι θα ακυρωθούν και άλλες θα προστεθούν στην καταμέτρηση» προσέθεσε η ίδια χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις. Η ομάδα του Γάνι άφησε να εννοηθεί ότι λυπάται για την εξέλιξη αυτή, αλλά αποδέχθηκε την ανακοίνωση. «Η εκλογική επιτροπή θα έπρεπε να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα. Όμως εάν αυτή η αναβολή επιτρέψει τη διαφάνεια, τότε εμείς το αποδεχόμαστε, ακόμα και αν αυτό είναι αντίθετο προς τον εκλογικό νόμο που ορίζει ότι το αποτέλεσμα πρέπει να ανακοινώνεται εγκαίρως» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος τύπου του υποψηφίου, η Αζίτα Ράφατ.

«Εάν υπάρχουν νοθευμένες ψήφοι πρέπει να διαχωριστούν» και να μην καταμετρηθούν, προσέθεσε η ίδια. Το στρατόπεδο του Αμπντουλά από την πλευρά του επέμεινε στην απόρριψη της διαδικασίας χωρίς να προτείνει λύσεις για να τερματιστεί το αδιέξοδο. «Εμείς ανακοινώσαμε ότι δεν θα έχουμε σχέσεις με τις επιτροπές (την ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή και την επιτροπή ελέγχου εκλογικών παραβάσεων) και ότι κάθε ανακοίνωσή τους δεν θα είναι έγκυρη για εμάς» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζαβέντ Φάιζαλ, ένας εκπρόσωπος του Αμπντουλά.

«Οι επιτροπές έχουν χάσει τη νομιμότητά τους για εμάς. Δεν θα είμαστε παρατηρητές τους και η νέα καταμέτρηση στα 2000 εκλογικά κέντρα δεν θα αλλάξει τίποτα για εμάς» υπογράμμισε ο ίδιος.

enet.gr
loading...
Share on Google plus

Σχετικά με Tromero.eu

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας σχετικά με το 'αρθρο με ευγενικό τρόπο. Η άποψή σας ειναι πολύ πολύτιμη.Σας ευχαριστούμε.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχολια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας ειναι πολύ πολύτιμη γιά εμάς για να συνεχίσουμε.Σας ευχαριστούμε.