Το σολάριουμ ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τον καρκίνο του δέρματος

to-solarioum-euthinete-gia-karkino-tou-dermatos
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Την επικινδυνότητα του μαυρίσματος με τη χρήση του σολάριουμ τόνισαν φέτος οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια του 25ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Δερματολογίας που έγινε στη Βιέννη από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα οι ειδικοί επεσήμαναν ότι η χρήση σολάριουμ για το μαύρισμα σώματος και προσώπου μάς φέρνει «ένα βήμα» πιο κοντά στην εμφάνιση καρκίνου. Όπως ανέφεραν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει το μαύρισμα σε εσωτερικούς χώρους στην πρώτη θέση των αιτιών για καρκινογένεση (καρκίνο του δέρματος και μελάνωμα).
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, η οποία έγινε στο πλαίσιο του EADV, ο Dr. Mariano Suppa, καθηγητής δερματολογίας, που δραστηριοποιείται στις Βρυξέλλες και συμμετέχει ενεργά, ήδη, από το 2010, στην καμπάνια για την πρόληψη του δερματικού καρκίνου (Euromelanoma skin cancer prevention campaign) ήταν κατηγορηματικός, στο ότι το σολάριουμ ευθύνεται για μεγάλο αριθμό μελανωμάτων και μάλιστα σε ηλικίες ακόμα και πριν τα 30 έτη.
Όπως είπε, υπάρχουν πολύ ισχυρές αποδείξεις ότι προκαλεί μελάνωμα, καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων και βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Ειδικά αν τα άτομα ξεκινούν να το χρησιμοποιούν από μικρές ηλικίες και να εκτίθενται στην ακτινοβολία του.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το 2015 το 42% των ενηλίκων και το 24% των εφήβων ανέφεραν ότι είχαν κάνει χρήση σολάριουμ για τεχνητό μαύρισμα. Ενώ, για το 2016, το 21% των ενηλίκων και το 36% των εφήβων, έκανε και πάλι χρήση τεχνητού μαυρίσματος.
Εντύπωση προκάλεσε η χρήση του όρου "tanorexia" από τον καθηγητή, ένας όρος που συνδυάζει τις λέξεις μαύρισμα και όρεξη. Με τον τρόπο αυτό αποδίδεται, όπως είπε, η εμμονή στο μαύρισμα και η εξάρτηση από αυτό καθώς ο  Dr. Suppa την χαρακτήρισε ως μια «εθιστική συνήθεια». Πρόκειται για μια ψυχολογική διαταραχή,  στην οποία πιο επιρρεπείς φαίνεται πως είναι οι νέοι ενήλικες, οι γυναίκες καθώς και άτομα μέσης και υψηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης. Όλοι αναζητούν το τέλειο μαύρισμα, είναι συνήθως καπνιστές και οι περισσότεροι βορειοευρωπαίοι που στερούνται το χάδι του ήλιου όλο τον χρόνο. Επίσης είναι πολύ αγαπητό στους Αμερικανούς και τους Αυστραλούς αλλά και η χώρα μας που έχει ήλιο όλο το χρόνο δυστυχώς δεν πάει πίσω.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του Ευρωμελανώματος, που αφορούν σε 227.888 συμμετέχοντες από 30 ευρωπαϊκά κράτη, 3.400 περιστατικά μελανώματος αποδίδονται ξεκάθαρα στο τεχνητό μαύρισμα, κυρίως αν, για πρώτη φορά, έγινε πριν από την ηλικία των 35 χρόνων.
Όπως είπε ο Dr. Suppa, οι χρήστες σολάριουμ κινδυνεύουν 90% περισσότερο από τους υπόλοιπους πολίτες να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος, ενώ παραλλήλισε το σολάριουμ τόσο σε εθιστική συμπεριφορά όσο και σε επικινδυνότητα με το κάπνισμα.
loading...
Share on Google plus

Σχετικά με Tromero.eu

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας σχετικά με το 'αρθρο με ευγενικό τρόπο. Η άποψή σας ειναι πολύ πολύτιμη.Σας ευχαριστούμε.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχολια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας ειναι πολύ πολύτιμη γιά εμάς για να συνεχίσουμε.Σας ευχαριστούμε.