Ερχεται «ελληνικό σήμα» για γάλα, τυροκομικά

Ερχεται «ελληνικό σήμα» για γάλα, τυροκομικά
Με την ντρίμπλα της θέσπισης «ελληνικού σήματος» για το γάλα και τα τυροκομικά, επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης να αποφύγει τον σκόπελο από την κοινοτική απαγόρευση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης, κάτι που ισχύει σήμερα στη χώρα μας. 

Το «ελληνικό σήμα» θα ωφελήσει τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες απέναντι στον ανταγωνισμό των πολυεθνικών, οι οποίες για λόγους μάρκετινγκ επιδίωκαν από καιρό να μην αναφέρουν στις συσκευασίες των προϊόντων τους τη χώρα εισαγωγής. 

Το ακριβώς αντίθετο επιδίωκαν οι ελληνικές βιομηχανίες προκειμένου να εκμεταλλεύονται εμπορικά την τάση των καταναλωτών να αποφεύγουν τα εισαγόμενα προς όφελος των εγχώριων προϊόντων.

 Σύμφωνα με τον κανονισμό που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2013, για να μπορεί μια εταιρεία να προμηθευτεί το ελληνικό σήμα θα πρέπει:

-Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και συσκευασίας να βρίσκονται στην Ελλάδα.

-Να προμηθεύεται η γαλακτοβιομηχανία νωπό γάλα για την παραγωγή των προϊόντων της από ελληνικές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

-Τα προϊόντα που χρησιμοποιεί ως συστατικά σε άλλα προϊόντα να είναι ελληνικής προέλευσης.

- Το 75% τουλάχιστον των «ειδών γάλακτος», καθώς και το 75% των προϊόντων γάλακτος που χρησιμοποιούνται στα «επιδόρπια με βάση το γάλα» να είναι ελληνικής προέλευσης.

- Το μέλι που χρησιμοποιείται στα «επιδόρπια με βάση το γάλα» να είναι ελληνικής προέλευσης.

- Να καθιερώσει σύστημα ιχνηλασιμότητας, ώστε να εξασφαλίζεται ο σαφής διαχωρισμός του γάλακτος ελληνικής προέλευσης από γάλα άλλης προέλευσης, σε όλα τα στάδια παραγωγικών διαδικασιών.

Το ελληνικό σήμα γάλακτος θα απονέμεται επίσης, εκτός από τα γάλατα (φρέσκα, διατηρημένα, ολικά αφυδατωμένα) και σε προϊόντα όπως το γιαούρτι, το αφρόγαλα, το βούτυρο, οι γαλακτικές λιπαρές ύλες, τα τυροκομικά προϊόντα, το ρυζόγαλο, οι κρέμες και τα επιδόρπια με βάση το γάλα.

Φορέας Απονομής και Ελέγχου του Σήματος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα θα είναι ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα.

loading...
Share on Google plus

Σχετικά με Tromero.eu

Παρακαλούμε γράψτε το σχόλιο σας σχετικά με το 'αρθρο με ευγενικό τρόπο. Η άποψή σας ειναι πολύ πολύτιμη.Σας ευχαριστούμε.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχολια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας ειναι πολύ πολύτιμη γιά εμάς για να συνεχίσουμε.Σας ευχαριστούμε.